maanantai 5. joulukuuta 2011

Joulukalenteri, 5. päivä

Koska viime päivinä joulukalenterissa on käsitelty intialaisia jouluperinteitä niin tällä kertaa tutustumme hieman paikallisiin Reilun kaupan tuottajiin joiden tuotteita löytyy Maailmankauppa Tasajaolla.

Kuvalähde: maailmankaupat.fi
St Mary

Intialaisen Pyhän Marian naisten käsityökeskus syntyi vuonna 1970 OXFANin tuella perustetusta ompeluprojektista. Naiset valmistavat laukkuja, vaatteita ja kodintekstiileja käsin kehrätystä ja kudotusta puuvillakankaasta ja koristuksena käytetään vanhaa intialaista peilikirjontaa. Kaikilla keskuksen naisilla on oma pankkitili ja heille opetetaan lukemista. Keskuksen tavoitteena on parantaa naisten asemaa yhteiskunnassa. Tasajaolla on myynnissä St Maryn kukkaroita, meikkilaukkuja ja kosmetiikkaboxeja.

Auro Ganesh Stone Carvings

Etelä-Intialainen kivenveistäjämestari ja pienyrittäjä Rajasekar palkattiin New Creation-yritykseen, jonka jatkajaksi hän 1990-luvun lopulla alkoi työllistäen samalla entiset työntekijät . Uuden yrityksen nimeksi tuli Auro Ganesh Stone Carvings ja siinä työskentelee 10 kivikäsityöläistä ja kolme toimisto- ja myymälätyöntekijää. Vuonna 2005 yritykselle valmistui uusi myymälä, josta on tullut todella suosittu. Tasajako myy Auro Ganesh Stone Carvingsin kiviriipuksia.

Bethany Colony

Bethany Colony on vuonna 1965 rekisteröity mm. kudottuja pöytäliinoja, vauvankantoliinoja ja lompakoita valmistava leprasairaiden kyläyhteisö, joka työllistää 150 henkilöä. Bethanyn tarkoituksena on tarjota lepraa sairastaville perheineen parempi vaihtoehto kerjäämiselle. Yhteisön jäsenet saavat oman talon, koulutuksen lapsilleen sekä ilmaisen terveydenhuollon. Tasajako myy olkalaukkuja, penaaleja ja kukkaroita.

Inner Reflection

Alunperin Inner Reflection valmisti nahkatuotteita, mutta siirtyi myöhemmin kynttilöiden ja suitsukkeiden valmistamiseen. Yritys työllistää 32 naista ja kolme miestä. Ensisijaisiksi työntekijöiksi valitaan ihmisiä, joilla ei ole riittävää toimeentuloa voidakseen elättää perheensä. Tasajaolla on myynnissä IR:n suitsuketikkuja.

Madhya Kalikata Shilpangan

Madhya Kalikata Shilpangasn on organisaatio, joka pyrkii edistämään intialaista käsityötä. MKS markkinoi tuotteita, tarjoaa avustusta tuotekehittelyyn, järjestää koulutusta sekä terveydenhoitoa ja antaa lainoja ja ennakoita raaka-ainehankintoja varten. Se myös auttaa tuottajaryhmiä perustamaan omia käsityöläisyrityksiä. Tasajaolla on myynnissä Tarama Shilpalayan (MKS:n osa) avaimenperiä ja kolikkokukkaroita.

Palam Rural Centre

Palam Rural Centre on nahkatyöläisten yhteisö, jonka tarkoituksena ovat mm. käsityötuotanto, maanviljely, lasten koulunkäynnin turvaaminen, terveydenhoito ja koulutus. Työntekijöitä on 35 ja mahdollisuuksia työllistää lisää ihmisiä kehitetään jatkuvasti. Palam Rural Centren saippuat valmistetaan ilman eläinrasvoja. Palamin päämääränä on parantaa käsityöläisten yhteiskunnallista asemaa. Tasajako myy Palam Rural Centren saippuoita.

Sri Sivam Pottery

Sri Sivam Pottery-keramiikkayhteisö perustettiin vuonna 1997 paikkaa, jossa työllistymismahdollisuudet ovat niukat. Se työllistää 53 ihmistä, joista 30 ihmistä. Yhteisö ei hyväksy kastijakoa ja myyntivoitoilla on rakennettu koulu. Sri Sivam Pottery valmistaa käyttöastioita, joista 90%  myydään teollisuusmaiden reilun kaupan maahantuojille. Yhteisö käyttää tuotteisiinsa itse kehittämiään luonnonvärejä puu-uunin tuhkasta ja kydötetyistä riisinjyvistä. Tasajaolla myydään Sri Sivam Potteryn mm. kulhoja, teemukeja, teepannuja ja sokerikkoja.

Lähteet: http://maailmankaupat.fi/tuottajat/index.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti