Bolivia
Boliviassa joulu on yhä hyvin uskonnollinen juhla. Lähes kaikki perheet kasavaat pesebren tai seimiasetelman koteihinsa ja kirkkojen ulkopuolella on mahdollista nähdä suuria asetelmia. Sana pesebre tarkoittaa kirjaimellisesti tallia mutta niitä kutsutaan myös kirjaimellisesti seimiasetelmaa tarkoittavalla nacimientos-nimellä.
Joskus pullokurpitsoja kaiverretaan ontoiksi ja maalataan värikkäiksi
ja pieni seimiasetelma laitetaan sisälle. Myös paperimassaa käytetään
paljon värikkäiden koristeiden tekemiseen. Huolimatta siitä miten
koristeet ja seimiasetelmat tehdään, ne puretaan yleensä pois
uudenvuoden aattona.
Jouluaattona kirkonkellot kutsuvat perheet osallistumaan Misa del Gello-messuun joka pidetään hyvin myöhään illalla, yleensä keskiyöllä, ja se kestää pitkälle aamuun (mikä selittääkin sen nimen, joka tarkoittaa “kukon messua”). Jotkut perheistä kokoontuvat jo yhteen jouluaterialle heti messun jälkeen aamulla mutta toiset odottavat vasta joulupäivään. Koska eteläisellä pallonpuoliskolla joulu sijoittuu kesään eli vuoden kuumimpaan aikaan, jouluaterialla lähes aina syödään viilentävää picana-keittoa joka on tehty kanasta, lihasta, maissista sekä mausteista.
Joulupöytään katetaan myös usein salaatteja, sian- tai lehmän paistia ja laaja valikoima trooppisia hedelmiä. Kesästä johtuen joulupöytä on myös usein koristeltu tuoreilla kukilla. Keskiyöllä perheet voivat juhlistaa maljalla, joko shampanjaa tai viiniä, sekä syödä toffee-täytteisiä vohvelikeksejä nimeltään “turrón“. Lapset yleensä laulavat “villancicos” – joululauluja. Jouluaamuna taas on perinteistä juoda kuumaa kaakaota ja syödä buñuelos-leivonnaisia, jotka ovat eräänlaisia torttuja joiden päälle ripotellaan siirappia.
“Canastón” on myös tärkeä jouluperinne. Se on iso lahjakori jonka työantaja antaa työntekijöilleen päivää ennen näiden loman alkua. Canastón
on yksinkertainen, mutta yleensä suuri kori (joskus käytetään jopa
muovista pesuvatia) joka on täytetty peruselintarvikkeilla kuten
ketsupilla, sinapilla, leivällä, hillolla, kekseillä, sokerilla,
riisillä, jauhoilla ja joskus suklaalla tai karkilla. Nämä korit ovat
harvoin koristeltuja muuten kuin ehkä sellofaanilla ja isolla rusetilla.
Ehdoton osa canastón-koria on myös pullo cidraa (alkoholitonta siideriä) ja panetón (herkullinen perinteinen joululeipä jossa on rusinoita ja pähkinöitä.)
Lähde: http://www.boliviabella.com
Boliviassa joulu on yhä hyvin uskonnollinen juhla. Lähes kaikki perheet kasavaat pesebren tai seimiasetelman koteihinsa ja kirkkojen ulkopuolella on mahdollista nähdä suuria asetelmia. Sana pesebre tarkoittaa kirjaimellisesti tallia mutta niitä kutsutaan myös kirjaimellisesti seimiasetelmaa tarkoittavalla nacimientos-nimellä.
Kuva:boliviabella.com |
Jouluaattona kirkonkellot kutsuvat perheet osallistumaan Misa del Gello-messuun joka pidetään hyvin myöhään illalla, yleensä keskiyöllä, ja se kestää pitkälle aamuun (mikä selittääkin sen nimen, joka tarkoittaa “kukon messua”). Jotkut perheistä kokoontuvat jo yhteen jouluaterialle heti messun jälkeen aamulla mutta toiset odottavat vasta joulupäivään. Koska eteläisellä pallonpuoliskolla joulu sijoittuu kesään eli vuoden kuumimpaan aikaan, jouluaterialla lähes aina syödään viilentävää picana-keittoa joka on tehty kanasta, lihasta, maissista sekä mausteista.
Joulupöytään katetaan myös usein salaatteja, sian- tai lehmän paistia ja laaja valikoima trooppisia hedelmiä. Kesästä johtuen joulupöytä on myös usein koristeltu tuoreilla kukilla. Keskiyöllä perheet voivat juhlistaa maljalla, joko shampanjaa tai viiniä, sekä syödä toffee-täytteisiä vohvelikeksejä nimeltään “turrón“. Lapset yleensä laulavat “villancicos” – joululauluja. Jouluaamuna taas on perinteistä juoda kuumaa kaakaota ja syödä buñuelos-leivonnaisia, jotka ovat eräänlaisia torttuja joiden päälle ripotellaan siirappia.
Kuva:boliviamall.com |
Lähde: http://www.boliviabella.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti