maanantai 12. joulukuuta 2011

Joulukalenteri, 12.päivä

Afrikkalaisten jouluperinteiden jälkeen esittelemme hieman afrikkalaisia Reilun kaupan tuottajista niitä, joiden tuotteita Maailmankauppa Tasajako myy.

Heiveld Co-op

Etelä-Afrikassa sijaitseva Heiveld-osuuskunta tuottaa rooibosteetä. Osuuskunnan perheillä on kokemusta luonnonmukaisesta viljelystä jo useiden sukupolvien ajalta ja nykyisin kaikki tilat ovat saaneet Euroopan Unionin säädösten mukaisen luomusertifikaatin. Tuottajat pyrkivät tekemään kaiken työn käsin ja koneita käytetään mahdollisimman vähän. Tee on myös korkealaatuisempaa käsinpoimittuna. Osuuskunta tekee kaiken itse, eikä näin tarvitse suurten tuotantolaitosten apua edes pakkaamiseen. Tasajaolla on myynnissä Heiveldin maustamatonta ja sitruunaruoholla maustettua rooibosta.

Prescraft (Presbyterian Handicraft Centre)

1960-luvun alussa sveitsiläinen Kamerunissa työskennellyt lähetyssaarnaaja perusti Prescraftin työllistämään kotona työskenteleviä käsityöläisiä. Prescraftin tarkoituksena on myös alkuperäistaiteen ja -käsityön säilyttäminen, maaltapaon ehkäiseminen ja maaseudulla olosuhteiden parantaminen sekä asukkaiden elintason nostaminen. Prescraft työllistää keskuksissaan noin 200 ihmistä, joiden lisäksi noin 600 käsityöläistä eri puolilta Kamerunia tekee tuotteita Prescraftille, joka korottomien lainojen myöntämisen lisäksi hankkii käsityöläisille raaka-aineita. Tasajako myy Prescraftin tuotteista muun muassa erilaisia helistimiä, kalebasseja sekä bambupillejä.

Kilimanjaro Native Co-operative Union Ltd (K.N.C.U.)

K.N.C.U. on Tansaniassa sijaitseva osuuskunta, johon kuuluu 96 perusosuuskuntaa. 160 000 jäsentä tuottavat Arabica-kahvia, josta valmistetaan muun muassa Africafe-kahvit ja maustekahvit, joita Maailmankauppa Tasajakokin myy. Kahvinsa osuuskunnan kautta myydessään viljelijä saa vuosikokouksessa sovitun ennakkomaksun, jonka lisäksi mahdollisen korkeamman hinnan tuoman lisän sadon huutokaupan jälkeen.

Kali Mata Ki Jai – “Honour to the Black Woman”.

Kali Mata Ki Jai perustettiin vuonna 1991 naisten koulutus- ja työkeskukseksi Tansaniaan. Siellä he tekevät käsitöitä sekä viljelevät ja valmistavat luonnonhennaa. Ryhmä myös tarjoaa matkalaisille majoituksen, ruokaa, vaatehuoltoa ja opastusta. Kali Mata Ki Jai auttaa jäseniään muun muassa terveyskasvatuksen ja ympäristönsuojeluopetuksen tavoin. Naisille opetetaan myös polkupyöräilyä, koska siitä on paljon apua esimerkiksi puiden hakemisessa. Tasajako myy Kali Mata Ki Jain hennajauhetta, jota voi käyttää hiusten värjäämiseen.

Kagera Co-operative Union Ltd (K.C.U.)

Tansaniaan vuonna 1990 perustettuun osuuskuntaan kuuluu 120 perusosuuskuntaa. K.C.U. omistaa Tanican pikakahvitehtaan yhdessä muiden osuuskuntien kanssa. Kagera alkoi vuonna 2000 tuottaa luomukahvia. Etupäässä se tuottaa robusta-kahvia sekä paikallista unwashed arabicaa, joiden lisäksi washed arabicaa tuotetaan hieman. Suomessa, myös Tasajaolla, myytävä Africafe-pikakahvi on tehty robustan ja arabican sekoituksena. K.C.U.n päämääränä on saada jäsentensä kahvi markkinoille.

Lähteet: maailmankaupat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti