keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Joulukalenteri, 14.päivä

Eilisessä joulukalenteriluukussa kerroimme perulaisista jouluperinteistä, joten nyt vuorossa on tietoa perulaisesta tuottajasta, jonka tuotteita Tasajako myy.

Minka

Kuva:aamutahti.net
Vuonna 1978 Perussa perustettiin kansalaisjärjestö Minka, jonka tuottajaryhmät eri puolilla Perua tekevät erilaisia tuotteita kuten seinävaatteita, soittimia, koruja, villavaatteita ja keramiikkaa. Materiaaleina käytetään muun muassa luomuviljeltyä maatiaispuuvillaa sekä alpakan- ja laamanvillaa ja perinteiset valmistusmenetelmät eivät kuluta ympäristöä lähes ollenkaan. Tuotteiden värjäämiseen käytetään kasveja, hyönteisiä sekä maaoksideja.


Minkan mielestä käsityöläisten olosuhteet voivat parantua vain heidän tehdessään yhteistyötä, joten järjestö tekee työtä järjestäytyneiden ryhmien kanssa. Ryhmille opetetaan tietoja ja taitoja, jotta nämä voisivat hoitaa itse omat asiansa. Tämä antaisi käsityöläisille myös paremman toimeentulon, koska välikäsiä ei tarvitsisi käyttää.

Käsityöläisten asumista heidän kotiseuduillaan pyritään tukemaan perinteiden ja kulttuurin säilymisen takia. Tuottajaryhmiä on 62, joiden jäsenistä 25% kuuluu sademetsäalueen alkuperäisväestöön ja suurin osa on naisia. Minkan periaatteisiin kuuluu niin sukupuoleen kuin etniseen alkuperäänkin perustuvan syrjinnän välttäminen ja paremman hinnan maksaminen tuottajille.
Maailmankauppa Tasajaolla on myynnissä Minkan alpakkakäsineitä, -pipoja sekä -lapasia.
Lähteet: www.maailmankaupat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti