torstai 11. marraskuuta 2010

Väkivalta San Juan Copalassa jatkuu

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 5.11.2010
Friends of Jyri Jaakkola
JYRI JAAKKOLAN MURHA KÄSITELTÄVÄNÄ EU:N IHMISOIKEUSALIVALIOKUNNASSA -
VÄKIVALTA SAN JUAN COPALASSA JATKUU

Jyri Jaakkolan vanhemmat on kutsuttu maanantaina 8. marraskuuta 2010 klo 15 Brysseliin EU:n ihmisoikeusalivaliokunnan kuulemiseen, jossa käsitellään Meksikon ihmisoikeustilannetta. Jyri tapettiin Oaxacan osavaltiossa Meksikossa 27. huhtikuuta.2010 kun San Juan Copalan kylään matkalla ollutta ihmisoikeussaattuetta vastaan hyökättiin. Jaakkolan lisäksi hyökkäyksessä ammuttiin paikallinen aktivisti Bety Cariño ja useita loukkaantui. Valiokunnan kuultavana on myös Jyriä ja useita muita hyökkäyksen uhreja edustava ihmisoikeusasianajaja David Peña.

Jyrin vanhemmat ovat huolissaan siitä, että murhat triqui-kansan
asuttamalla San Juan Copalan alueella jatkuvat, että Jyrin murha on yhä
selvittämättä, ja että rankaisemattomuus antaa tilaa murhien jatkumiselle. Viimeisen vuoden aikana alueella on tapettu 24 triqui-kansan edustajaa, mutta yhtäkään tapausta ei ole tutkittu tai viety oikeuteen. Myös ihmisoikeussaattueen hyökkäyksestä hengissä selvinneitä on uhkailtu.

Syyskuussa puolisotilaalliset joukot valtasivat aseellisessa hyökkäyksessä kymmenen kuukautta saarroksissa olleen San Juan Copalan kylän. Tulituksen kohteeksi joutuneet asukkaat pakenivat, taloja poltettiin ja tuhottiin. Kylän valtaus ja murhien jatkuminen on laajasti uutisoitu, mutta Oaxacan hallitus ei ole ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin asukkaiden suojelemiseksi,
väkivallan lopettamiseksi tai syyllisten rankaisemiseksi.

Jaakkolat toivovat, että kansainvälinen paine muun muassa EU:n taholta
edistäisi kaikkien näiden murhien tutkimista. Erityistä huomiota tulisi
kiinnittää todistajien suojeluun. EU:n tulisi perussopimustensa mukaisesti pitää myös kauppasuhteidensa ehtona ihmisoikeuksien kunnioittamista.
Oaxacan uusi kuvernööri Gabino Cue astuu tehtäväänsä 1. joulukuuta.
Tavatessaan Jaakkolat elokuussa 2010 Cue totesi, että hänen hallituksensa kunnioittaa ihmisoikeuksia eikä aio käyttää aseellisia ryhmiä omien etujensa ajamiseen. Syvään juurtuneen vinoutuneen hallintokulttuurin muuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa, ja Cue tarvitseekin sekä kansainvälistä painetta että tukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti