keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Kouluruokailusta

Viime viikolla Tamperelainen kertoi artikkelissaan, että Tampereen kouluihin kaavaillaan viikottaista kasvisruokapäivää. Tämän viikon Tamperelainen raportoi, että ajatus on saanut ristiriitaisen vastaanoton ja heidän verkkosivuillaan keskustelu käy kuumana.

Etenkin nimimerkki “lukiolainen” on huolissaan siitä, miten hän urheilijana jaksaa koko koulupäivän pelkillä kasviksilla, kun ei niissä ole mitään proteiineja. “Kasvaville nuorille ei ole terveellistä syödä pelkkiä kasviksia. Jos halutaan parantaa ruoan terveellisyyttä, tulisi annoksiin lisätä reilusti lihaa, jota nyt ei ole todellakaan riittävästi.”

Onneksi muutama henkilö on tuonut esille, että kasvisruoka ei ole pelkkää salaattia, vaan proteiineja saa runsaasti mm. soijasta, pavuista, linsseistä, täysjyväviljasta ja pähkinöistä.

Itse olen aika vapaamielinen kasvissyöjä, syön myös kalaa enkä ole vegaani. Olen silti kokeillut opiskelujeni aikana erilaisia ruokavalioita, jopa elävää ravintoa. Se ei minulle sopinut, tarvitsen lämmintä ja kypsennettyä ruokaa. Olen myös aika vapaamielinen sen suhteen, mitä muut ihmiset syövät. Kukin tavallaan. Mutta suvaitsemattomuus sekä tietämättömyys harmittaa.

Sitkeästi vallalla on vieläkin se, että raavas mies ei pärjää muulla kuin isolla lihaköntillä. Keskustelupalstalla voivotellaan nuorten kasvavien miesten puolesta ja ollaan sitä mieltä, että kyllähän ne 30-kiloiset kasvissyöjätytöt pärjäävät mutta pojat kärsivät.

Minua harmittaa, että asioista ei oteta selvää ja edelleen ajatellaan, että kasvisruoka tarkoittaa salaattia. Ja nythän on kuitenkin kyse vain yhdestä päivästa viikossa. Koulujen seinillä mainostettiin jo 90-luvulla että kerran viikossa pitää syödä kalaa, eipä sitä vastaan pullikoida vaikka monet eivät varmasti pidä kalan mausta. Ruokalistoilla on jo nyt pinaattilättyjä ja puuropäiviä, miksi sitten ei kunnon ravitsevaa kasvisruokaa?

Toivon vain kovasti, että ruuan valmistajat osaavat tehdä kasvisruuasta sekä täyttävää että maittavaa, jos tämä suunnitelma toteutuu. Ja toivon että tämän päivän nuoret ovat niin ennakkoluulottomia että ainakin maistavat ruokaa ennen kuin tuomitsevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti